Is het genezen van patiënten een duurzaam businessmodel?

‘Is curing patients a sustainable business model?’ is de centrale vraag die Goldman Sachs, de grootste zakenbank ter wereld, stelt in het in 2018 uitgekomen biotech research rapport “The Genome Revolution”.
 
De grootste bedreiging voor het voortbestaan van de farmaceutische industrie zijn geneesmiddelen die genezen.
 
“The potential to deliver ‘one shot cures’ is one of the most attractive aspects of gene therapy, genetically-engineered cell therapy and gene editing. However, such treatments offer a very different outlook with regard to recurring revenue versus chronic therapies,” schreef Goldman Sachs analist Salveen Richter in een notitie aan zijn farmaceutische klanten.
 
Richter noemde de behandelingen van Gilead Sciences voor hepatitis C, die een genezingspercentage van meer dan 90 procent behaalden. De Amerikaanse omzet van het bedrijf voor deze hepatitis C-behandelingen piekte in 2015 op $ 12,5 miljard, maar is sindsdien gedaald. Goldman schat dat de Amerikaanse verkoop voor deze behandelingen in 2018 minder dan $ 4 miljard zal bedragen, volgens een tabel in het rapport. Gilead Sciences had in 2019  een omzet van $ 22,45 miljard met een winst van $ 5,39 miljard (24%!).
 
Dergelijke medicijnen zijn volgens Goldman  een gevaar voor het voortbestaan van bijvoorbeeld Gilead Sciences. Vooral ook omdat patiënten die met dit geneesmiddel volledig genezen van hepatitis C, zelf geen andere mensen meer besmetten en het medicijn daardoor steeds minder wordt verkocht.
 
Onlangs publiceerde het NRC nog een artikel waarin zij schreven hoe in maart jongstleden ex-minister van medische zaken Bruins door de farmacie lobby succesvol werd gechanteerd om een voor de farmacie nadelige wet uit te stellen. Deze wet is inderdaad uitgesteld.
 
Dat de farmacie  momenteel onderling wedijvert met het uit een hoge hoed  toveren van een nieuw vaccin tegen corona covid-19, heeft meer te maken met de continuïteit van deze winstgevende industrie en minder met het belang van de burgers.
 
Vaccins heeft voor deze industrie het voordeel dat niet alleen zieke mensen, maar ook gezonde mensen in de toekomst ieder jaar verplicht medicijnen krijgen toegediend. Daarmee wordt gehoor gegeven aan het advies van Goldman analist: “with regard to recurring revenue versus chronic therapies”.
 
CDA-minister Hugo de Jonge van VWS speelt een hele opmerkelijke rol in deze omstreden marketingstrategie van deze industrie. Pas wanneer de vaccins er zijn mogen wij weer naar de voetbalstadions. Pas wanneer de continuïteit van deze industrie gegarandeerd is  mogen wij weer met vrienden een pilsje drinken in de kroeg. Pas wanneer de vaccins er zijn mogen mensen elkaar weer knuffelen. Wordt ook deze minister gechanteerd door de farmacie of spelen er andere, bijvoorbeeld persoonlijke, belangen een rol.
Zijn CDA voorganger Ab Klink, voormalig minister van VWS en daarmee toezichthouder op de zorgverzekeraars, werd al na zes maanden aangesteld als bestuurder van één van de grootste zorgverzekeraars van Nederland,  VGZ zorgverzekeraar. Met een jaarsalaris van € 372.525,=, inclusief de door VGZ betaalde jaarlijkse pensioenbijdragen van €82.520,= volgens de jaarrekening 2018 van VGZ, is dit evenzo bedenkelijk.  Een mooi vooruitzicht voor VWS ministers, maar slecht voor zieke burgers.
19 mei 2020 Paul Hager
 
Het programma Radar besteedt hier al jarenlang aandacht aan en hieronder een compilatie hoe deze farmaceutische industrie ons al jarenlang ziek houdt volgens Radar.
 

4 antwoorden op “Is het genezen van patiënten een duurzaam businessmodel?”

  1. Absoluut manipulatie van deze zogenaamde democratie in Nederland, zodat mensen niet bij hun echte gevoel hoeven te komen en verslaafd ( dus giga omzetten en nog een afhankelijkheid van overheid dus nog meer macht )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *