WANBELEID ZORGVERZEKERAARS TREFT TIJDENS CRISIS NU DUIZENDEN ZIEKE OUDEREN THUIS

Door het jarenlange omstreden beleid van zorgverzekeraars dreigen duizenden ouderen in de wijkverpleging acuut zonder zorg te blijven. Zeker nu er een beroep gedaan wordt op alle zorgverleners om zich in te zetten ter voorkoming van het verder uitbreken van het corona-virus.

Inmiddels vroegen tientallen zorgverleners mij hoe nu te handelen? Omdat de zorgverzekeraar vaak maandenlang neemt om een machtiging af te geven, blijft vergoeding voor de zorg al die tijd onzeker. Er kan dan pas na maanden gefactureerd te worden, er geldt daarna nog een betalingstermijn van enkele maanden en het geld wordt op bankrekening gestort kwetsbare ouderen waardoor 25% uiteindelijk niet bij de zorgprofessional terecht komt. Deze praktijk brengt veel zorgprofessionals al een tijd in de financiële problemen. Velen zijn daardoor al gedwongen gestopt of failliet verklaard. En als de zorgverzekeraar niet machtigt blijft de zorgprofessional sowieso berooid achter.

Het beroep dat VVD-minister Bruins nu doet op alle zorgverleners geldt er maar één advies. Kies voor landsbelang met als bijkomend voordeel: je wordt wel betaald. Van CDA-minister De Jonge, die verantwoordelijk is voor ouderenzorg, valt blijkbaar ook niets te verwachten. Een simpel telefoontje naar de zorgverzekeraars had een groot probleem kunnen voorkomen (link).

Geen machtiging zorgverzekeraar, geen zorg.

Nu de zorgverzekeraars toch hun verzekerden blijven bestoken met de mededeling dat zij beter af zijn bij de grotere instellingen en daarin zelfstandige zorgprofessionals zelfs als inferieur afschilderen draag ik hen op de zorg dan ook maar zelf te regelen.

Bel de zorgverzekeraar over cliënten die zij niet machtigingen of gemachtigd hebben. Laat hen in deze crisis het, door hun zelf gecreëerde probleem, nu zelf oplossen met die grote instellingen. Kies voor het landsbelang en je eigen portemonnee. Nederland heeft jullie hard nodig en waardeert jullie wel!

16 maart 2020  Paul Hager

 

Voorbeeldbrief Zilveren Kruis, machtiging moet binnen vijf dagen gesteld worden. Dag te laat geen zorgvergoeding.

2 antwoorden op “WANBELEID ZORGVERZEKERAARS TREFT TIJDENS CRISIS NU DUIZENDEN ZIEKE OUDEREN THUIS”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *