HULDE AAN DE IN DE STEEK GELATEN ZORGVERLENERS

Een ginnegappende elleboogstoot tussen VVD premier Rutte en zijn partijgenoot minister Bruins maakt pijnlijk duidelijk hoever de elite inmiddels afstand heeft genomen van de burgers.

Terwijl Nederlanders zich zorgen maken over het onzeker onheil wat dreigt. Amerika sluit Europese landen af met open grenzen. Grote delen van landen om ons heen liggen helemaal plat. En het enige wat corona crisisminister Bruins (oud-directeur van een bus vervoersbedrijf) roept is dat er passende maatregelen voor het indammen van corona worden getroffen. De vraag van alle zorgverleners in Nederland, die met gevaar voor eigen gezondheid, is nog steeds “welke minister Bruins”?

Zelfs de Stichting voor de Zorg heeft gisteren notabene maar een brief gestuurd met als onderwerp “Betrek verpleegkundigen en verzorgenden bij indammen en noodscenario uitbraak COVID-19”. Dat gebeurt gewoonweg niet. Die worden volledig aan hun lot overgelaten.

Zelfs bestuursvoorzitter Berden (jaarsalaris € 238.335,=) van het Tilburgse ziekenhuis Elisabeth TweeSteden, waar het coronavirus in Nederland voor het eerst werd vastgesteld, laat in de Volkskrant van 5 maart onomwonden weten dat capaciteit van zorgverleners boven veiligheid staat. “We schuiven dus op naar iets minder veilig” laat hij kil weten. Met als resultaat dat bij dit ziekenhuis inmiddels 28 van de 301 zorgverleners besmet zijn met het corona-virus, zoals blijkt uit een steekproef in opdracht van het RIVM het afgelopen weekeinde.

Stel dat een stad als Amsterdam in lichterlaaie staat en dat de brandweermannen na weken een brief aan de burgemeester van Amsterdam moeten sturen. Beste Burgemeester zet ons brandweermannen in om de brand te blussen. Nee, Bruins antwoord steevast dat er passende maatregelen worden getroffen.

Ik werd daar helemaal stil van. Dagelijks hoor ik van zorgverleners hun strijd, zorgen en de gevolgen ervan. Collega’s raken besmet en ziek, mondkapjes ter bescherming van henzelf en de patiënten zijn met een week op en de minister komt maar niet met maatregelen. Niet anders dan lachend een elleboog tegen de minister stoten als alternatieve handdruk. Tot zover kennelijk de passende maatregelen.

Al jarenlang klagen hardwerkende zorgverleners over de arbeidsomstandigheden die veruit slecht zijn te noemen. Maar zorgbestuurders, met de zorgverzekeraars voorop. Die vanuit absurd hoog betaalde banen (Hoofd inkoop zorg jaarsalaris ruim 3,5 ton) stelselmatig zorgverleners weigeren uit te betalen. Ik weet hoe hard ze werken en toch alleen maar weer stil blijven en klaar staan als het nodig is. Het maakt nu wel heel duidelijk hoe slecht de zorg op dit moment georganiseerd is. Het gaat over geld, overbetaalde baantjes en oppotten van premiegelden. Zorgverzekeraars hebben 2,4 miljard onnodig opgepot van premie- en belastinggeld. Waarom besteden zij dit nu niet wanneer het nodig is. Zorgverleners hebben mondkapjes, ruimte, testkits en vooral  steun nodig van bestuurders en bewindspersonen. Waar blijven jullie?

De enige maatregel die Rutte en VVD-minister Bruins nu treffen is aan zijn vriendjes en vriendinnetjes in Europa. Van het geld van de belastingbetaler wordt weer 1,8 miljard betaald aan de EU vanwege het corona-virus. Een klap in het gezicht van alle zorgverleners. Die willen gewoon mondkapjes, testkits en dergelijke meneer Rutte. Blijkbaar is er geld genoeg, maar niet voor de hardwerkende zorgverleners.

Enige maanden terug sprak Rutte op TV de stikstofcrisis uit als “grootste crisis in mijn 9 jaar als premier”. Met de spoed van een volleerd crisis-manager wordt direct de autorijder aangepakt. Nog maar 100 waar je eerder 130 mag. Dat scheelt enorm, 0,07% minder stikstof! De strenge maatregelen worden dit weekeinde uitgevoerd, kosten bijna driemaal hoger dan ingeschat, maar het gaat natuurlijk om de veiligheid van de burgers van Nederland.

Deze crisis gaat vast wel over. Het maakt nu wel extra duidelijk dat dit land gevaar loopt met bestuurders als Bruins en Rutte.

12 maart 2020 Paul Hager

3 antwoorden op “HULDE AAN DE IN DE STEEK GELATEN ZORGVERLENERS”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *