Het Corona-virus maakt de doorgeslagen kostbare bureaucratie in de zorg heel expliciet

Tijdens het vragenuur gisteren in de Tweede Kamer kwam VVD-minister Bruins niet verder dan het hakkelend herhalen van zijn mantra dat er passende maatregelen worden getroffen. Wel wil hij miljoenen euro’s steken in extra bedden, maskertjes en testkits, maar over zorgverleners die dagelijks met gevaar voor hun eigen gezondheid  geconfronteerd worden met het groeiend aantal corona besmettingen geen enkel woord.

Nog geen klein bedankje gisteren. Zeker van een minister verwacht je dat hij pal achter de zorgverleners gaat staan. Een ruime compensatieregeling vooruit stelt voor zorgverleners die nu hun privétijd opofferen met gevaar voor hun eigen gezondheid. Alleen PvdA Kamerlid Ploumen bracht de veiligheid van de zorgverleners vergeefs bij de minister onder de aandacht.

Bestuursvoorzitter Berden (jaarsalaris € 238.335,=) van het Tilburgse ziekenhuis Elisabeth TweeSteden, waar het coronavirus in Nederland voor het eerst werd vastgesteld, laat in de Volkskrant van 5 maart onomwonden weten dat capaciteit van zorgverleners boven veiligheid staat. “We schuiven dus op naar iets minder veilig” laat hij kil weten. Met als resultaat dat bij dit ziekenhuis inmiddels 28 van de 301 zorgverleners besmet zijn met het corona-virus, zoals blijkt uit een steekproef in opdracht van het RIVM het afgelopen weekeinde.

Velen herinneren zich minister Bruins alleen van het sluiten van de noodzakelijke kleinere ziekenhuizen waaronder de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord en het degraderen van ervaren zorgverleners met het introduceren van de wet BIG2 wat onder druk van enkele actieve zorgverleners niet is doorgegaan.

Bureaucratie was de oorzaak van het sluiten van de ziekenhuizen en ontslag van de nu zo noodzakelijke zorgverleners hebben blijkt uit het vorige week gepubliceerde rapport van de Commissie van Manen  over de sluiting van deze ziekenhuizen.  De inkopers van Zilveren Kruis, onder leiding van de heer Gerrits (jaarsalaris € 352.418,=), speelden een vies spelletje. Zij wisten dat de ziekenhuizen voor hun voortbestaan afhankelijk waren van Zilveren Kruis. Namelijk 55%-60% van hun patiënten waren verzekerd bij Zilveren Kruis, waardoor de strakke duimschroeven van deze zorgverzekeraar maakten dat deze ziekenhuizen het loodje legden.

Tijdens een ingelaste persconferentie kwam VVD-minister president Rutte niet verder dan de passende hygiëne-maatregel om elkaar geen hand meer te schudden. Terwijl hij zelf erna de woordvoerder van het RIVM demonstratief de hand schudde met daarmee een dikke vinger naar de zorgverleners.

Het maakt maar weer eens pijnlijk duidelijk dat het kabinet, de zorgbestuurders en zorgverzekeraars met exorbitante salarissen zich geen enkele moer aantrekken van de veiligheid en tomeloze inzet van alle zorgverleners in Nederland.

Om in het mantra van VVD-minister Bruins te blijven is er wat mij betreft maar één passende maatregel, het vertrek van deze minister.

11 maart 2020  Paul Hager

 

2 antwoorden op “Het Corona-virus maakt de doorgeslagen kostbare bureaucratie in de zorg heel expliciet”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *