Blijf wakker en alert als een premier geruststelt

Al tachtig jaar lang proberen premiers de burgers gerust te stellen met zalvende woorden. Zelfs in 2020 ,waarin wij inmiddels met zijn allen wel beter weten. Al weken stort de VVD campagnestickers met “iedereen erop vooruit” en de “partij voor de doeners” over ons uit in de diverse media en deed de VVD-voorman, onze premier helemaal niks. Tot gisteren.

Bestuurders in Nederland leunden lang laks achterover  en het Journaal steunden hen  door de slechte informatieverstrekking.  Dit coronavirus bestaat namelijk al veel langer. Wij moesten vooral onze kop in het zand steken met VVD-minister van Medische Zaken Bruins voorop. Dat er veel meer aan de hand was vernam ik al weken van alle verontruste verpleegkundigen en verzorgenden en via de alternatieve media, welke voormalig D’66-minister van Binnenlandse Zaken Olongren juist wilden censureren.

“We treffen passende maatregelen” was het steevaste mantra van onze leiders. terwijl Italiaanse artsen in de media waarschuwden voor de ernstige longontstekingen. Mensen worden daar  soms 14 dagen lang verdoofd op hun buik gehouden met een buis in hun luchtpijp.

Als een volleerd crisis-manager weet Rutte wel de stikstofcrisis, volgens zijn eigen woorden de grootste crisis in zijn 9-jarige carrière, direct te beteugelen. Dit weekeinde worden nieuwe maximumsnelheid verkeersborden geplaatst wat maar liefst 0,34% stikstof scheelt. De eis van de EU omdat het vervelend zou zijn als de bouwvakker met kerst thuis zou  zitten.

Urgente maatregelen om te voorkomen dat heel Nederland thuis komt te zitten, de economie instort en mensen doodgaan bleven uit tot gisteren. De eerste maatregel die Rutte trof was 1,8 miljard belastinggeld storten bij de EU waarvan niemand nog weet waarom.

Ik begrijp de woede van alle verpleegkundigen en verzorgenden wel.  Zij zitten straks zonder beschermingsmiddelen, moeten werken tot zij erbij neervallen en enige compensatie zal er voor hen vast niet in zitten. Deze groep is al door drie kabinetten Rutte zwaar benadeeld. Maar zij staan er wel. Hulde!

Eerlijk is eerlijk, gisteren stond Rutte er als een staatsman. Hij bleef rustig tegen alle Kamerleden die vooral hun verkiezingsprogramma’s kenbaar maakten. En  ook al waait ook deze crisis weer over, met een goed beleid  had veel ellende voorkomen kunnen worden.

Maar gerust slapen doe ik met dit kabinet niet meer. Die les heb ik al van deze crisis geleerd. Tachtig jaar geleden werd Nederland geleid door een premier, die net als premier Rutte berucht was om zijn harde bezuinigingspolitiek in de crisistijd,. Een onwrikbaar en in beginsel vast politicus  die zijn volk ook gerustgesteld liet slapen aan de vooravond van de grootste crisis in Europa uit de twintigste eeuw. Luister hieronder maar eens naar zijn geruststellende woorden en blijf alert.

13 maart 2020  Paul Hager

2 antwoorden op “Blijf wakker en alert als een premier geruststelt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *