Paul Hager

WIJKVERPLEGERS STEEDS ZIEKER GEMAAKT

 

 • Ziekteverzuim in de wijkverpleging het hoogste van alle branches in Nederland, ca. 7,7%
 • 1 op de 8 tot 35 jaar lijdt aan ernstige burn-out klachten
 • HBO-V opgeleide Wijkverpleegkundige ontvangt ca. € 15,= netto per uur 
 • Het NZA tarief Verpleging is € 73,58

Voor iets meer dan een tientje per uur staan ca. 300.000 zorgverleners voor dag en voor dauw op om vaak tot ’s-avonds laat zieke mensen thuis met liefde te verzorgen. Door weer en wind, de weekenden, feestdagen, kerst en oud-en-nieuw ploegen ze voort. Menigeen in Nederland betaald hetzelfde per uur aan de poets.

Zorgbestuurders en zorgschadeverzekeraars met minister de Jonge van VWS voorop beoordeelt hen blijkbaar als domme juffies (90% is vrouw) die werken vanuit hun hart in plaats vanuit spreadsheets. Om die reden werken er in de wijkverpleging ca. 80.000 (20%!) kantoormensen, vaak zonder enige ervaring in zorgverlening, om deze groep slaven op te drijven.

Inmiddels is het ziekteverzuim in de wijkverpleging het hoogste van alle branches in Nederland, ca. 7,7%. En laten daarmee de voor bekend staande gevaarlijke beroepen als de bouw, beveiliging, offshore en dergelijke ver in de schaduw achter zich. Dit percentage is sterk toegenomen sinds de AWBZ, waaruit deze zorg gefinancierd werd, verschoven is naar de Zorgschadeverzekeraars. 1 op de 8 (12,5%) van de jongeren tot 35 jaar heeft ernstige burn-out klachten. Menig meisjesdroom is volstrekt onnodig verworden tot een akelige nachtmerrie. En de instroom van nieuwe zorgverleners is nauwelijks hoger dan de uitstroom.

Het blijft een raadsel waarom de wijkverpleging aangestuurd moet blijven worden door ca. 80.000 mensen die vanuit kantoren werken. Iedere zorgverlener gaat toch rechtstreeks vanuit hun huis naar huizen van cliënten, daar is geen kantoor voor nodig dunkt mij. En om 80.000 mensen te bekantoren heb je nogal wat dure onnodige oppervlakte nodig. Ruimte die jongeren en ouderen om te kunnen wonen nu hard missen. En de meeste van hen werken doordeweeks van 9 tot 5, zijn de weekenden vrij en zullen de komende tijd met de feestdagen vast een aantal weken op wintersportvakantie gaan.  Op die dagen, de avonden, nachten en feestdagen vertrouwen die 80.000 ineens de juffies voor een goede uitvoering van de zorg blijkbaar wel en is er geen toezicht nodig? Frappant.

Het hoogst haalbare in de uitvoering van de wijkverpleging is de HBO opgeleide Wijkverpleegkundige. Het verlengstuk van de huisarts in de wijk. Gemiddeld verdient deze hoogopgeleide zelfstandig werkende zorgverlener in loondienst slechts ca. € 15,- per uur, FWG schaal 50, CAO VVT. Terwijl de salarisschalen nog verder doorgroeien naar FWG 55, 60, 65, 70, 75 en 80 maar voor zorgverleners veelal onbereikbaar zijn. Die zijn gereserveerd voor een groot deel van het kantoorpersoneel.

En als dezelfde wijkverpleegkundige als ZZP’er, die in vrijheid werkt, krijgt ze netto veel meer en kost het de premiebetaler ook nog eens tot wel 30% aan ouderenzorg minder. Een mooie meevaller met de groeiende vergrijzing.

Zorgverzekeraars vergoeden namelijk geen 75%, wat wij logischerwijs allemaal denken, maar iedere ZZP’er weet dat dit eerder 65% is. Door allerhande kleine lettertjes. Cabaretier Wim Kan verwoordde al in 1983: “De grote gebouwen waarin de verzekeringen huizen, hebben ze te danken aan de kleine lettertjes”.  Links of rechts in de wijkverpleging wordt je of door de kat of door de hond gebeten.

Zorgbestuurders in Nederland hebben salarissen van enkele tonnen per jaar, Zorgschadeverzekeraars verdienden vorig jaar tezamen 340 miljoen en houden 2,4 miljard aan onnodige reserves aan waarvan Zilveren Kruis en Menzis dit deels investeren in farmaceutische bedrijven die de medicijnen zo duur maken dat mensen die ze nodig hebben om te blijven leven ze niet kunnen krijgen.

De Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) heeft het max-tarief 2020 voor wijkverpleging vastgesteld op € 73,58 (2019: € 72,25) per uur waarvan dus maar ca. € 15,- bij de wijkverpleegkundige zelf terecht komt. Koloniale tijden herleven zowaar.

Van de beroepsbevolking in Nederland werkt inmiddels 13,9% in de zorg waarvan 31% in de Wijkverpleging en Ouderenzorg. Gemiddeld draagt iedere Nederland van klein tot groot ca. € 5.800,= per jaar bij aan de gezondheidszorg in Nederland. Via premies bij Zorgschadeverzekeraars, allerhande belastingen en inhoudingen. En een groot deel van deze kosten wordt dus blijkbaar besteed aan mensen die niet in staat zijn om 300.000 zorgverleners gezond te laten werken en waarbij de instroom van nieuwe zorgverleners nauwelijks uitkomt boven de uitstroom.

300.000 goed opgeleide zorgzame mensen met het hart op de goede plek, die het vertrouwen hebben van vele zieke mensen kunnen heel goed zelfstandig werken. Daardoor groeit immers het aantal ZZP”ers in de zorg. 20% stijging het afgelopen jaar. Zij formeren zelf teams. En zonder al die dure ballast hebben zij de dagelijks de zorg ter hand genomen. Maar slaven die buiten de hekken werken, dat wil onze minister De Jonge van VWS niet. Daarvoor is hij zelfs bereid om het mensenrecht Vrije Artsenkeuze te schrappen wat  een grote groep hardwerkende ZZP’ers brodeloos maakt. Hoe erg is dat?

 

Brongegevens: mail mij de vraag info@paulhager.nl dan stuur ik ze op.

One thought on “WIJKVERPLEGERS STEEDS ZIEKER GEMAAKT

 1. Hoi Paul,

  Mooi stuk wat je hebt geschreven, heb je interesse een keer een stuk voor ons te schrijven (voor op http://www.solopartners.nl).

  Ik kan me helemaal vinden in wat jezelf ook ondervindt.

  Laat me maar weten of je onze gezamelijke missie kracht bij wilt zetten door een mooi stuk te delen met onze achterban (zeker 13.000 zzp’ers).

  Goed weekend,

  Groeten,

  Martijn van Schaik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *