Paul Hager

MISLEIDENDE TRUC VGZ LEGT ZORGVERLENERS IN DE LUREN

VGZ kent overwegend de 1e aanvraag voor een machtiging Wijkverpleging voor zo’n kort mogelijke zorgtermijn toe (de fuik). Maar bij de 2e aanvraag, als gevolg van een herindicatie, komt de aap uit de mouw. Die wordt stelselmatig afgewezen.

Dit betekent dat de zorgverlener, die inmiddels de zorgplicht heeft, daarmee om financiële reden gedwongen wordt de zorg zelf, in plaats van VGZ, bij een gecontracteerde partij onder te brengen. En lukt dit niet dan is deze zorgverlener vanuit de zorgplicht door VGZ gedwongen om onbetaald de zorg voort te zetten. VGZ betaald in ieder geval niet.

De zorgverzekeraar heeft de wettelijk zorgplicht om hun verzekerden te voorzien van adequate zorg. De morbide prikkel dat VGZ de niet uitbetaalde zorg uit de premie- en belastinggelden van burgers mogen oppotten en beleggen, maakt dat zorgverzekeraars meer prioriteit aan geld dan aan zorg lijkt te geven.

Zorgverzekeraar VGZ ontvangt 40% van hun inkomsten via verplichte maandelijkse premies en 60% van belastinggeld van de burgers, via de overheid. Een belangrijk deel van de zorgkosten worden vervolgens bij diezelfde burgers neergelegd door het verplichte eigen risico van € 385,= per jaar. Uit de jaarrekening 2018 van VGZ blijkt dat de spaarpot al voor bijna 2 miljard euro (€ 1.984.148.000,=) rijkelijk gevuld is. Een deel hiervan investeert VGZ zelfs in zéér omstreden farmaceutische bedrijven, waaronder Novartis. De spaarpot wordt aangestuurd door een 3 hoofdige directie die tezamen meer dan één miljoen aan vast salaris ontvangen. Hieronder zit oud CDA-minister van VWS Ab Klink met een vast jaarsalaris in 2018 van € 372.525,= inclusief de door VGZ betaalde jaarlijkse pensioenbijdragen van € 82.520,=. Een mooi vooruitzicht voor VWS ministers, maar slecht voor zieke burgers.

Iedere Nederlander begrijpt dat sparen belangrijk is,  als appeltje voor de dorst. Maar doet dit altijd wel van hun eigen verdiende geld. VGZ echter spaart dit van premies, belastinggeld en eigen risico van hun verzekerden. En alsof het nog niet genoeg is moeten de zelfstandige zorgverleners nu ook financieel bloeden ten bate van de spaarpot.

Door slecht inkoopbeleid van zorgverzekeraars ontstaan er lange wachttijden voor verzekerden, sluiten ziekenhuizen noodgedwongen waarbij steevast de schuld gezocht wordt bij de zorgverleners, die klagen toch alleen maar over te lage salarissen. En terecht, alleen al van de 3 hoofdige directie van VGZ kunnen de salarissen van een kleine 40 zorgverleners per jaar worden betaald. Maar het zijn juist de zorgverleners zelf die onder druk komen te staan van dit slechte inkoopbeleid waardoor in de wijkverpleging inmiddels bijna 10% van de zorgverleners ziek thuis zit. Zorgverleners hebben namelijk een eed afgelegd voor het geven van goede zorg en kunnen dit vaak niet meer goed uitvoeren door de spaardrift van zorgverzekeraars.

Er zijn zorgverleners voldoende in Nederland. Alleen zit bijna 10% ziek thuis door slecht beleid van overbetaalde zorg- en verzekeraarsbesturen. Het ziekteverzuim in de zorg is tweemaal hoger dan in de bouw. In organisatie met meer dan 100 mensen in loondienst is het ziekteverzuim driemaal hoger dan de kleinere organisaties. In de leeftijd van 18-35 jaar is het ziekteverzuim langdurig en overwegend door burn-outs. Mensen blijven onnodig lang in ziekenhuizen liggen omdat zorgverzekeraars zich verzetten tegen de wettelijke Vrije Artsenkeuze (art. 13 ZvW). Maar VGZ misbruikt dit nu wel om zelf onder de zorgplicht uit te komen.

Verzekeraars staan terecht onder politieke druk vanwege dit slechte beleid. Steeds meer mensen blijven zonder zorg achter, terwijl zij wel maandelijks vooraf de zorgpremie moeten betalen.

Die druk wordt nu met een trucje eerst tijdelijk afgewenteld op de zelfstandige zorgverleners. Wanneer die zorg is overgenomen wordt een herindicatie afgewezen waardoor de zelfstandige zorgverlener wel gedwongen wordt de verzekerde elders onder te brengen.  Want VGZ betaalt niet meer. En zie als zelfstandig zorgverlener de verzekerde maar eens onder te brengen bij een zorgaanbieder waarmee VGZ afspraken heeft. Die werken met zorgplafonds en hebben zelf al wachtlijsten door het slechte inkoopbeleid van VGZ. De zorgverlener gaat failliet, de verzekerde is de dupe en de spaarpot van VGZ groeit onbelemmerd verder.

Het is belangrijk dat Vrije Artsenkeuze zorgverleners zich gaan verenigen om een blok te vormen tegen deze morbide oppot praktijken van de zorgverzekeraars. Blijkbaar kunnen zij niet zonder jullie.

5 maart 2020 Paul Hager

11 thoughts on “MISLEIDENDE TRUC VGZ LEGT ZORGVERLENERS IN DE LUREN

 1. Eindelijk begint VGZ exposed te worden. Wat een bedenkelijke verzekeraar! Als huisarts krijg ik 63.000 Euro over kwartaal 4 niet uitbetaald, terwijl de zorg wel geleverd is. De situatie is onhoudbaar geworden. VGZ koestert wantrouwen: zo de waard is, vertrouwt hij zij gasten!

  1. Daar zou ik dan zeker tegen in bezwaar gaan als ze je niet uit betalen, desnoods via juridische weg! Toch te gek voor woorden dat wij ons met elkaar een slag in de rondte werken en ze dit ons zomaar flikken? Tijd om met elkaar op te staan, vind ik.

 2. Ik heb er ook mee te maken als zzp hulpverlener.Het opnieuw weer moeten indiceren na een half jaar zorg en vervolgens 2 maanden in de wachtkamer moeten wachten op antwoord. Ik vind he tt niet kloppen.Zieke mensen krijgen daardoor geen zorg en moeten maar wachten .Niemand wil in de wachtkamer gezet worden ,vooral niet als je erg ziek bent en zorg nodig heeft .Het moet gewoon beter geregeld worden .Dit is onacceptabel voor zowel de patiënt als de zorgverlener .

  1. Hoi Rinske, dit is meer regel dan uitzondering. Ik hoor dat overal inmiddels. Zorgverzekeraars verheffing zich boven artsen en verpleegkundigen. Kom in verzet met al je collega’s! Groet, Paul

 3. Ik heb er ook mee te maken, voor de derde keer het zorgplan afgewezen. Er wordt gezegd dat de hulpmiddelen niet benoemd zijn, de laatste keer is er weer wat nieuws onder de zon: de ergotherapeut moet zeggen of mw. de zorg nodig heeft. Huisarts, ergotherapeut gebeld, en beiden kunnen hier niets mee. Nu: noodgedwongen ergens anders onder brengen, want door de jaren heen sinds ik bij ZIB ben een aantal dames in loondienst genomen moet ik mijn cliënt ergens anders onder brengen. Mijn geluk dat ik een goede collega heb die dit doen wil. Maar ik vind het niet kunnen. dit is enkel om de kleine zelfstandigen/organisaties kapot te krijgen.

 4. Greetings from Los angeles! I’m bored to tears at work so I
  decided to browse your website on my iphone during lunch break.
  I enjoy the information you provide here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m surprised at how fast your blog loaded on my mobile ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, wonderful site!

 5. Hello would you mind stating which blog platform you’re using?
  I’m planning to start my own blog in the near future but
  I’m having a hard time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *