Coronalessen leven in het Nu

De coronacrisis is een hele onzekere tijd, maar in feite ervaren wij al de hele tijd een fantastische duidelijkheid. 

Wij realiseren ons nu des te meer dat alleen het “Hier en Nu” van belang is. Het enige wat wij zeker weten is dat “Nu” bestaat. We proberen te beleven wat er aanwezig is. Nu en ter plaatse. Deze tijd maakt des te duidelijker dat het geen zin heeft te denken dat er verledens zijn die wij nu zouden kunnen hebben. Dit is nu, precies op dit moment.

Geen bedrieglijke voorstelling of fopperij, gewoon simpel en rechtdoorzee. En vanuit die “Nu-heid” groeit altijd het bewustzijn dat je de hele tijd omgaat met de realiteit. Eén voor één, plek voor plek, de hele tijd. Een fantastische duidelijkheid, de hele tijd.

In deze tijd echter worden wij door het nu bedreigt en kijken daarom dus naar het verleden of de toekomst. Met veel aandacht voor de spullen in ons leven – dat rijke leven dat wij leiden. deze keuzes zijn er de hele tijd en worden niet perse als goed of slecht gezien. Elke ervaring die we hebben is onvoorwaardelijk. Er zit geen sticker op met “dit is goed” of “dit is slecht”.

We ervaren ze wel maar schenken daar geen echte, adequate, aandacht aan. We houden er geen rekening mee dat we ergens naar toe gaan. Dat vinden we teveel gedoe en wachten op de dood.

Dat is een probleem. Dat is niet het juiste vertrouwen in “Nu-heid”. dat wat nu beleefd wordt bezit veel krachtige elementen. Het is zo krachtig dat we er niet tegen kunnen. Waardoor we de hele tijd van het verleden moeten lenen en de toekomst uit moeten nodigen.

Misschien zoeken we daarom een religie. Misschien protesteren we daarom op de pleinen. Misschien zeuren we daarom tegen de maatschappij, misschien stemmen we daarom op een regering. Vrij ironisch en lachwekkend.

 

26-04-2020 Paul Hager

3 antwoorden op “Coronalessen leven in het Nu”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *